Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Kavala - A wonderfull Journey

Καβάλα στο πέρασμα των χρόνων. Παλιά και Νέα πόλη


Panoramic View of Kavala - Πανοραμική θέα της Καβάλας

Η Καβάλα ως τα μέσα του περασμένου αιώνα ήταν μια μικρή πόλη, περιορισμένη μέσα στο παλιό κάστρο του συνοικισμού της Παναγίας. Ο πληθυσμός της πόλης, δεν ξεπερνούσε τους 2.000-3.000 κατοίκους, πλαισιωμένη από τη μίξη του μουσουλμανικού και του χριστιανικού στοιχείου, με σημείο αναφοράς τον τουρκικό πληθυσμό, έναντι του ελληνικού. Το 1864, ήταν το έτος ορόσημο της διεύρυνσης της πόλης καθώς μετά από άδεια που δόθηκε από τον σουλτάνο, η Καβάλα επεκτάθηκε οικοδομικά εκτός των τειχών της παλαιάς πόλης. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της πόλης βάσει του συγκριτικού πλεονεκτήματος της καλλιέργειας και επεξεργασίας καπνού, μετέτρεψαν την πόλη σε σημαντικό κέντρο εμπορίας του εν λόγω προϊόντος.


Με την ίδρυση του τουρκικού συντάγματος το 1908 στην Καβάλα ιδρύεται και το πρώτο επίσημο καπνεργατικό σωματείο στα Βαλκάνια, ως χώρος και τόπος έκφρασης των απανταχού καπνεργατών της περιοχής. Το εμπόριο του καπνού και του βαμβακιού έλαβε τεράστιες διαστάσεις στα μετέπειτα χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση πολλών εμπόρων και εργατών που έρχονταν για μόνιμη εγκατάσταση στην Καβάλα με την ελπίδα μιας καλύτερης τύχης.

Kavala's Castle - Το κάστρο της πόλης
 Σε ό,τι αφορά σε μια οικιστική περιήγηση στην Παλιά πόλη της, ο επισκέπτης συναντά το Κάστρο
ως σήμα κατατεθέν της πόλης, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα σύμπλεγμα πύργων, προμαχώνων και ισχυρών τειχών που κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα. Στην ακρόπολη αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων καθώς και φυλακές, δίνουν τη θέση τους σήμερα σε υπαίθριο θέατρο, εκθεσιακό χώρο, καφετέρια και εναλλακτική σκηνή πολιτιστικών εκδηλώσεων, είτε στη εξέδρα που δεσπόζει στο νότιο τμήμα του εσωτερικού χώρου, είτε τα τελευταία χρόνια στην απαράμιλλης αισθητικής αίθουσα των αποθηκών.

Kavala's Castle - Το κάστρο της πόλης
Kavala's Castle - Το κάστρο της πόλης
Περιδιαβαίνοντας τα πλακόστρωτα σοκάκια της Παναγίας, η πανέμορφη θέα, συναντά το ιδιαίτερο άρωμα του φρεσκοαλεσμένου καφέ και των οσφρητικών εικόνων, με την πολιτεία απλωμένη στα πόδια του επισκέπτη, στο σημείο μηδέν, συναντώντας μια πόλη όμορφη, πολύχρωμη, φιλάρεσκη και πρόσχαρη σύμφωνα με τις διηγήσεις περιηγητών.



Λίγα μέτρα πιο πάνω, παραμένοντας στο δρόμο της Θεοδώρου Πουλίδου, το μάτι του επισκέπτη συναντά την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Παναγίας της Θεομήτορος, η οποία ονομάτισε όλη τη Χερσόνησο, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο, Μεχμέτ Αλή, με τον εξαίσιο κήπο, τον Πασά έφιππο, καθώς και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ιμαρέτ, χαρακτηριζόμενος ως «Μεντρεσές των Βαλκανίων», δίνοντας τη θέση του τα τελευταία χρόνια σε πολυτελές ξενοδοχείο.

 Τhe pedestal of Apostle Paul
Το βήμα του Αποστόλου Παύλου 
Εκεί που ξεκινά σταδιακά η κίνηση της πόλης, δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος διακρίνεται για την σημαντική ιστορική σημασία, αρχικά ως Παλαιά χριστιανική του Αγίου Λαζάρου, Ιμπραήμ Τζαμί, αποθηκευτικός χώρος του πολυτίμου όσο και δυσεύρετου άλατος στη συνέχεια καθώς και ναός του Αγίου Νικολάου στις μέρες μας, ενώ το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, στη νότια πλευρά, έλκει τους επισκέπτες να απαθανατίσουν το ιδιαίτερης αισθητικής ψηφιδωτό.

Στο κέντρο της πόλης η γνωστή στους Καβαλιώτες πλατεία Φουάτ, μετέπειτα Ελευθερίας, ως φόρος τιμής στις εξεγέρσεις, διαδηλώσεις και πολυπληθείς πολιτικές ομιλίες στο πέρασμα των χρόνων.

Έμβλημα της πόλης, μεταξύ άλλων ο ιδιαίτερης αισθητικής βαυαρικός πύργος του δημαρχιακού μεγάρου επί της οδού Κύπρου, έδρα αρχικώς της Ανωνύμου Εταιρίας καπνών, ενώ τη ιστορία της πόλης συνθέτουν η Μεγάλη Λέσχη των κυριών της Φιλόπτωχου, η μονή Λαζαριστών καθώς και το Μέγαρο Τόκκου.
View of Panagia from Castle - Θέα από το κάστρο στην περιοχή της Παναγίας

Η σύγχρονη πόλη σε συνδυασμό με την παραθαλάσσια γραφικότητά της, διαθέτει μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική τόσο σε νεοκλασικά κτίσματα όσο και σε πιο σύγχρονα.

Στο δημοτικό κήπο, την πράσινη όαση της πόλης, δεσπόζει το Μνημείο των Ηρώων. Το ιστορικό κέντρο παράλληλα συνθέτουν, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και το κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν Δημοτικό Μουσείο Καβάλας, όλα κτίσματα του περασμένου αιώνα. Διασχίζοντας το πλέον σύγχρονο κομμάτι της πόλης, όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον ανεπανάληπτο συνδυασμό του αέρα της θάλασσας με την εξωτική ομορφιά από φοινικόδεντρα που στολίζουν την παραλιακή λεωφόρο, καθώς και το γραφικό λιμάνι με τα ψαροκάικα και τα υπαίθριες καφετέριες. Ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ατενίσει την ιστορική γειτονιά της Παναγίας, όπου διατηρείται περιτριγυρισμένη από τα τείχη της η παλιά πόλη, με το κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του, ενώ μια μικρή βόλτα στο λιμενοβραχίονα, θα ολοκληρώσει το ταξίδι στη ιστορική αυτή συνοικία και θα δώσει στον επισκέπτη τη δυνατότητα, να συναντήσει οπτικά τις εγγύς παραλίες και χωριά του Νομού.

Panagia Kavala - Παναγία Καβάλας
Η παραδοσιακή τέχνη και τα τουριστικά είδη, έχουν την τιμητική τους στα μικρά μαγαζάκια, (πρώην Ψαράδικα) τα οποίο βρίσκονται πολύ κοντά βρίσκονται στη συνοικία του Αγ. Νικολάου δίπλα στην κεντρική πλατεία, ενώ τα σύγχρονα εμπορικά καταστήματα μεταξύ των οδών Ομονοίας και Βενιζέλου, προσφέρονται για τους λάτρεις της αγοράς. Ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο εμπορικό κέντρο, βρίσκεται η Δημοτική Αγορά της πόλης, η οποία στεγάζεται σε καινούριο, μοντέρνο κτίριο, δίνοντας τη δυνατότητα για γρήγορες αγορές κυρίως τροφίμων και ποτών. Οι ιδιαίτερες γειτονιές της πόλεις, η καθεμιά από τις οποίες διαθέτει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, απαρτίζονται μεταξύ άλλων, από τη συνοικία του Αϊ-Γιάννη στο κέντρο σχεδόν της πόλης, με τα παλιά αρχοντικά και την ομώνυμη εκκλησία, οι συνοικίες Κηπούπολη, Βύρωνας, Προφήτης Ηλίας και Πεντακόσια, όλες σε απόσταση ένα με δυο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, προσδίδουν στην πόλη οικιστική και αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, αποκεντρωμένες αγορές και θέα σε διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, είτε πρόκειται για τις υπέροχες παραλίες στο ανατολικό και δυτικό τμήμα, είτε το σμαραγδένιο νησί της Θάσου, είτε την περιοχή του Άγιου Σύλλα και του Νοσοκομείου της πόλης.

Η πόλη της Καβάλας, αν και για τον επισκέπτη αλλά και τον κάτοικο της Καβάλας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πόλη με πολλές ανηφόρες, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αποστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες καθώς και το γεγονός, ότι η πόλη ενδείκνυται για πεζοπορία, ενώ για όσους δεν επιθυμούν την περιήγηση, υπάρχει συχνή αστική συγκοινωνία τόσο για μέσα στην πόλη όσο και για τα προάστια της.

Συγκριτικό πλεονέκτημα, παράλληλα της Καβάλας, αποτελεί και το γεγονός, ότι οι παραλίες της είναι σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Κρυστάλλινα νερά, πεντακάθαρες αμμουδιές και οργανωμένες παραλίες τιμημένες οι περισσότερες με τη γαλάζια σημαία, συνθέτουν το σκηνικό των ακτών: Καλαμίτσα, Μπάτης, Τόσκα, Παλιό, Περιγιάλι, καθεμιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, χρώμα και αύρα, που αξίζει να ανακαλύψει και να απολαύσει κανείς.



Kavala through the years Old and New City


Until the middle of the last century Kavala was a small town, confined within the old castle of Panagia settlement. The town population was under 2000-3000 people, surrounded by a mixture of Muslim and Christian characteristics, with point of reference on the Turkish population contrary to the Hellenic population. 1864 was the milestone for expansion of the town, since after permission granted by the sultan, Kavala was expanded outside the walls of the old town. This feature, in combination with the town development, on the basis of the comparative advantage of tobacco cultivation and production, transformed the town into an important trading center for this very product.

The small harbor at "Sfageia" - Το μικρό λιμάνι στα Σφαγεία
After the establishment of the Turkish Constitution in 1908, the first official union of tobacco workers in the Balkans is established in Kavala, as a place for expression of ideas of tobacco workers all over the region. Tobacco and cotton trade expanded significantly in the years that followed, which resulted in the shift of many traders and workers, who were coming to settle in Kavala in their pursuit of a better fortune.

As regards to a residential tour in the Old city, the visitor shall come across the castle, the landmark of the city, which could be described as a complex of towers, ramparts and powerful walls that continue down until they meet with the sea. Inside the citadel, munitions and food storerooms, as well as prisons have been replaced today by an open theater, an exhibition room, a cafeteria and an alternative scene of cultural activities, either on the platform that stand at the southern part of the indoor room or, especially lately in the storage hall, a room of unique aesthetics.



Strolling on the paved alleys pf Panagia, the breath-taking view meets the special scent of the freshly ground coffee and of the olfactory images, with the city stretching before the eyes of the visitor, at point zero, gazing at a charming, colorful, flirtatious and cheerful city, according to traveler narrations.

Inside the Castle - Μέσα στο Κάστρο
A few meters further, on Theodorou Poulidou Street the visitor’s eye meets the first Christian church of PanagiaTheomitor, after which the whole peninsula was named, the house with the exceptional garden, where Mohamed Ali was born, his statue with him on his horse, as well as the charity institution of Imaret, often described as the madrasah of the Balkans”, which the last few years was reshaped into s luxurious hotel.

As we approach the city center, we come across the Church of St. Nikolaos, famous for its historical importance, first as the old Christian church of St. Lazarus, then as Mosque Imprahim, store room of the valuable as well as rare salt and ever since as St. Nikolaos church, while the pedestal of Paul the Apostle on the south side attracts visitors to take pictures of the mosaic of explicit aesthetics.

In the city center, the famous Fuat Square, later know as Eleftherias Square, as a tribute to rebellions, protests and numerous political speeches through the years.

City emblem among other things, the elegant Bayer tower of the town hall on Kyprou st., initially used as headquarters of Tobacco S.A., while the history of the city fulfill the ladies’ Great Charitable Association, the Monastery of Lazaristes and Tokkos Mansion.

Imaret - Ιμαρέτ
The modern city, in combination with its seaside picturesqueness, possesses an interesting architecture in both neo-classical and modern buildings.

At the town garden the green oasis of the city, commands the Monument of Heroes. The historical center consists also of the town Library, the agency responsible for Byzantine monuments as well as the building that used to house the Museum of Kavala, all of which are buildings of the previous century. Crossing the modern part of the city, where the Archaeological Museum is situated, the visitor comes across the fabulous combination of air and sea with the exotic beauty of palm trees that decorate the coastal avenue, as well as the picturesque port with the fishing boats and the outdoor cafés. A special environment that gives us the opportunity to gaze at the historical neighborhood of Panagia, where the old city is preserved and surrounded by its walls, with the castle raising dominantly on top, while a little stroll at the breakwater completes the journey in this historical settlement and gives us the opportunity to have our eyes meet nearby beaches and villages of the region.

City walls and Imaret - Τα τείχη της πόλης με το Ιμαρέτ
Traditional art and tourist goods are in abundance in the little stores (at the former fish market), which lie very close to St. Nikolaos settlement, next to Eleftherias Square, while modern trading stores between Omonoias st. and Venizelou st. welcome those who love shopping.


Between traditional and modern shopping center lies the City Market, housed in a new, modern building, offering the possibility of quick shopping, mostly of food and beverages. The characteristic neighborhoods of the city, each of which has its own unique features, consist, among others, of the settlement of St. John close to the city center, with old manors and the church of St. John, the settlement of Kipoupolis, Vyronas, Prohet Elijah, and Pentakosia; all of them are about one or two kilometers away from the city center and add to the city building and architectural originality, with decentralized markets and view towards different points of the horizon, concerning either the wonderful beaches east and west of the city, or the emerald island of Thassos, or the district of St. Silas and the city Hospital.

City Hall - Το δημαρχείο της πόλης
 Although both visitors and inhabitants describe Kavala as a city with many uphill roads, it is worth mentioning that distances are not great, as well as that the city is suitable for hiking, while those who are not fond of walking a lot, there is regular transportation both for inside the city and for its suburbs.

A comparative advantage for Kavala is also the fact that its beaches are very close to the city. Crystal clear waters, clean sands and organized beaches, most of which are awarded the blue flag, compose the coast scenery. Kalamitsa, Batis, Tosca, Palio, Perigiali, each of them with special character, color and aura, which is worth to discover and enjoy.


The Aquadelt - Υδραγωγείο

Write: Ilias Kotsireas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου