Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Μάριος Καλογιάννης "Τα χαρακτηριστικά που θα ήθελα να έχουν όλοι οι Έλληνες είναι η διαπερατότητα και η μετάδοση του φωτός..."

Έργο του Μάριου Καλογιάννη από την σειρά
"Gold in Space"

Μάριος Καλογιάννης - Συνέντευξη μέσα από τον εικαστικό κόσμο του γυαλιού.


Σήμερα εμείς η ομάδα του Seeker Bow (αναζητώντας πάντα το καλύτερο) θα μοιραστούμε μαζί σας μία συνέντευξη που μας έδωσε ο εικαστικός και δημιουργός Μάριος Καλογιάννης, η τέχνη που εντρυφεί ο Μάριος είναι το γυαλί ως υλικό δημιουργίας. Μέσα από το έργο του το γυαλί συνυπάρχει αρμονικά με το φως χαρίζοντας μας μοναδικά αισθητικό αποτέλεσμα. Η συζήτηση που είχαμε μαζί του μας έβαλε μέσα στον μαγικό και ιδιαίτερο κόσμο του γυαλιού όπως και στην θαυμαστή αρμονία που έχει αυτό το υλικό με το φως.



Μάριε είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε έχουμε μαζί μας για να μας μιλήσεις για εσένα και την τέχνη σου, πες μας λοιπόν λίγα λόγια για εσένα και την σχέση σου με το γυαλί.

Από μικρός είχα μια ιδιαίτερη επαφή με την τέχνη. Πάντα μου άρεσε να δημιουργώ. Η δημιουργία είναι μία ανάγκη έκφρασης της ανθρώπινης ύπαρξης. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι είχα και εγώ έμφυτη αυτή την ανάγκη. Το γυαλί είναι και αυτό ένα κομμάτι της δημιουργίας. Ένα συμπαντικό υλικό με άπειρες δυνατότητες, ένα υλικό το οποίο σου ανοίγει την πόρτα σε ένα σύμπαν δημιουργίας.


          Υπάρχουν πολλές μορφές έκφρασης στην τέχνη. Ποια ήταν ή αφορμή για να ασχοληθείς με την τέχνη του γυαλιού;

Η πρώτη γνωριμία μου με το γυαλί ήταν μάλλον τυχαία ως υλικό μορφοποίησης και δημιουργίας. Αλλά πολύ γρήγορα αλλά πολύ γρήγορα μαγεύτηκα από το αποτέλεσμα που μας δίνει το φως όταν διαπερνά το υλικό αυτό.


Έργο από την σειρά "Colored Waves"

Ποια ή ποιες είναι οι ιδιότητες του γυαλιού που σας εκπλήσσει-ουν?

Το γυαλί καταρχάς, ως υλικό κατατάσσεται στα υγρά γιατί σε υψηλές θερμοκρασίες συμπεριφέρεται ως υγρό και και η επιστημονική του ονομασία είναι “super could liquid”, επίσης σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες αλλάζει η μοριακή του δομή, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορείς να επέμβεις...έτσι ανοίγοντας κάθε φορά το φούρνο το αποτέλεσμα είναι πάντα μοναδικό.

Έργο του Μάριου Καλογιάννη
         
          Ένας ζωγράφος έχει απέναντι του το τελάρο και δημιουργεί, αντίστοιχα ένας συγγραφέας έχει απέναντι του το χαρτί και γράφει. Στην δική σας τέχνη τι ακριβώς υπάρχει απέναντι σας? Και πόσο δύσκολο είναι να οπτικοποιηθεί η ιδέα που έχετε στο μυαλό σας?

Ανάλογα πάντα με το τι θέλεις να δημιουργήσεις θα έλεγα αρκετά δύσκολο γιατί πρέπει να φανταστείς το αποτέλεσμα, ψάχνεσαι μέσα από πολλές και διαφορετικές τεχνικές και ατελείωτες ώρες πειραμάτων.

        Τα έργα σας έχουν περιέχουν διάφορα στοιχεία, γεωμετρικά σχήματα, ανθρώπινες φιγούρες, στοιχεία του σύμπαντος όπως πλανήτες και αστέρια κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Τελικά όλα αυτά ξεκινάνε από μία αφετηρία σκέψης και ποια είναι αυτή για εσάς?

Προσωπικά εμένα το γυαλί μου θυμίζει πόσο εύθραυστη είναι η ίδια η ζωή και πόσο μοναδικά όμορφη μπορεί να γίνει.



       

Τα έργα σας έχουν καθαρά εικαστική χροιά όπως ένας ζωγραφικός πίνακας ή και κάποιο μέρος αυτών αποκτά και χρηστική ιδιότητα?

Ισχύουν και τα δύο. Πολλά από τα έργα μου αποκτούν και χρηστική ιδιότητα.

Αλήθεια πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος χωρίς το γυαλί?

Δεν ξέρω ακριβώς...αλλά σίγουρα θα ήταν πιο φτωχός...!!!


Τρίπτυχο έργο του εικαστικού Μάριου Καλογιάννη

Την περίοδο αυτή συμβαίνουν πολλές ανακατατάξεις στην χώρα μας και στον κόσμο γενικότερα. Αν σας δυνόταν  η ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα έργο για να ευαισθητοποιήσετε τον κόσμο τι θέμα θα είχε και που θα το παρουσιάζατε?

(γέλια)... καλή ερώτηση... θα δημιουργούσα έναν γυάλινο πλανήτη και θα τον έσπαγα ενώπιον των ηγετών στο παγκόσμιο συνέδριο του Ο.Η.Ε που γίνεται για το κλίμα.

Ακόμα μία ιδιαίτερη σύνθεση του
Μάριου Καλογιάννη
Πείτε μας ποια από τα χαρακτηριστικά του γυαλιού θα θέλατε να υπάρχουν στους Έλληνες και στον Ελληνισμό την περίοδο που διανύουμε?

Σίγουρα η διαπερατότητα αλλά και η μετάδοση του φωτός...

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας? Τι να περιμένουμε να δούμε από εσάς στο άμεσο μέλλον?

Μάλλον κάτι ακόμα πιο εικαστικό, θα δούμε... γεροί να είμαστε πάνω από όλα...!

Μάριε σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου και ευχόμαστε ότι καλύτερο για την συνέχεια.

Και εγώ σας ευχαριστώ!



Αν θέλετε να γνωρίσετε ακόμα καλύτερα το έργο του Μάριου Καλογιάννη, επισκεφθείτε τις παρακάτω διευθύνσεις:

Marios Glass Art η ιστοσελίδα του Μάριου στο διαδίκτυο.
Marios Art η Facebook σελίδα του Μάριου

Ο Μάριος Καλογιάννης διατηρεί το εργαστήριο - studio στην πόλη της Καβάλας και συγκεκριμένα στην οδό Σάμου 8. 


Δημιουργία με μοναδικά χρώματα 

Οι "συνέργεια" γυαλιού και φωτός με ορατά τα
αποτελέσματα της.

Άποψη από το studio - εκθετήριο του Μάριου Καλογιάννη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου