Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Γνωρίστε τις "Καμάρες" μνημείο που αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της όμορφης Καβάλας


Το Υδραγωγείο

Οι "Καμάρες" με τα σπίτια κτισμένα ανάμεσα τους

Πλησιάζοντας την πόλη της Καβάλας από την Εγνατία Οδό, πρέπει να φτάσεις κυριολεκτικά δίπλα της για να δεις την ομορφιά της. Κρυμμένη και κτισμένη στις τελευταίες παρυφές του όρους Σύμβολο τα κτήρια της ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους και φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, εκεί όπου βρίσκεται και το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα μικρά στενά, τους πεζόδρομους που έχουν κίνηση όλη την ημέρα και με την περιοχή της Παναγίας να δεσπόζει στον μικρό λόφο που εισχωρεί μέσα στα νερά του Αιγαίου.

Επιχρωματισμένη εικόνα με τις "Καμάρες" στο
κέντρο να ξεχωρίζουν.

Η περιοχή της Παναγίας με το κάστρο της είναι και το σημείο όπου η πόλη είχε αναπτυχθεί οικιστικά για εκατοντάδες χρόνια. Από την Ελληνιστική περίοδο η προέκταση αυτή της γης μέσα στην θάλασσα κατοικείτε διαρκώς, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί πέρασαν από αυτή την στενή λουρίδα γης και έχοντας την υπό τον έλεγχο τους, κρατούσαν τα "κλειδιά" όλης της περιοχής. 

Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα μικρά μαγαζάκια, τα όμορφα καφέ και τα εμπορικά μαγαζιά να ξεπροβάλλουν το ένα πίσω από το άλλο, έχουμε αναγνωρίσει το υπέροχο υδραγωγείο ή "καμάρες" όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Μας είχε κινήσει την περιέργεια από ψηλά, από την ώρα που κατηφορίζαμε τον κεντρικό δρόμο για να μπούμε στην πόλη. 

Μοναδικό χαρακτηριστικό και επιβλητικό αποτύπωμα ιστορίας που στον Ελληνικό χώρο δεν υπάρχει αντάξιο του είναι ένα έργο που έχει γίνει ταυτόσημο με την πόλη. Φτάνοντας κάτω από τις "καμάρες" καταλαβαίνουμε και το μέγεθος τους, καταλαβαίνουμε και την χρηστικότητα τους που είχαν για πολλές εκατοντάδες χρόνια, μιας που η μικρή βραχώδης χερσόνησος έπρεπε να βρει τρόπο να ξεδιψάει τους πολλούς κατοίκους της. Η κατασκευή του υδραγωγείου και αυτό που θαυμάζει σήμερα η ματιά μας είναι ένα μικρό μέρος, ενός πολύ μεγαλύτερου έργου, μιας που οι πηγές του νερού απέχουν 6χλμ από την μικρή χερσόνησο, όπου με το πέρας των εργασιών της δημιουργίας του υδραγωγείου υπήρξε λύση στο πρόβλημα αυτό. 

Κοντινή άποψη από τις "Καμάρες"
Άποψη από την θάλασσα
Οι "καμάρες" έχουν μέγιστο ύψος 52 μέτρα ενώ έχουν δημιουργηθεί 60 αψίδες διαφόρων μεγεθών, δίνοντας στο κτίσμα υπέροχη άποψη και διαχρονική επιβλητικότητα. Στην κορυφή του τεράστιου κτίσματος, υπάρχει διπλό τοιχίο για προστασία του νερού που κυλούσε με φυσική ροή μέχρι τις πέντε κοινόχρηστες βρύσες που βρισκόντουσαν στις κύριες εισόδους της παλιάς πόλης. Το ενδιαφέρον μας τραβάει και το άγαλμα λιονταριού που βρίσκεται στο πάρκο που υπάρχει κάτω από το μνημείο, όπου και αρκετοί τουρίστες φωτογραφίζονται, αλλά συγκινούμαστε όταν αντικρίζουμε την πινακίδα που αναφέρει ότι η Κωνσταντινούπολη απέχει 560χλμ από το σημείο αυτό. Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο που ανακαλύψαμε είναι τα σπίτια που έχουν κτιστεί ανάμεσα στις καμάρες και αποτελούν σήμερα συνέχεια τους, σαν να χτίστηκε το υδραγωγείο με αυτές τις οικίες μαζί. 
Υπέροχο δείγμα αρχιτεκτονικής της Μεσαιωνικής
Περιόδου, αποτελούν οι "Καμάρες"
Η ιστορία του μνημείου ξεκινάει από τα Βυζαντινά χρόνια όπου και κτίστηκε το πρώτο υδραγωγείο, που όμως καταστράφηκε και δεν έχουμε καμία εικόνα του πως μπορεί να ήταν, για να χτιστεί αργότερα στην εποχή τού Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και του βεζίρη του Ιμπραήμ πασά γύρω στο 1530 νέο κτίσμα, αυτό που αντικρίζουμε και σήμερα.Το μνημείο έχει ανακατασκευαστεί το 2008 χαρίζοντας μας ξανά την αρχική μεγαλοπρέπεια του που είχε χαθεί μέσα από τις φθορές που είχε υποστεί στο πέρασμα του χρόνου. 

Φεύγοντας από τις "καμάρες" έχοντας βγάλει πολλές φωτογραφίες εισχωρούμε ξανά στα στενά σοκάκια γεμάτα από μυρωδιές και αρώματα, έχοντας κρατήσει τον θαυμασμό μας για τις υπέροχες εκπλήξεις που μας χαρίζει απλόχερα η πατρίδα μας. 



Διαβάστε περισσότερα:

Seeker Bow Team 

Το φωτογραφικό υλικό και το κείμενο μπορείτε να το μοιραστείτε για χρήση στο internet αναφέροντας την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση επικοινωνήστε μαζί μας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από αυτό το μοναδικό μνημείο παρακάτω:







    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου