Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Γνωρίστε τον ιδιαίτερο και πανέμορφο Μυστρά...

Ένα ταξίδι στον πανέμορφο Μυστρά.



Άποψη του Μυστρά, αριστερά τα Παλάτια και στην κορυφή δεξιά το
δεύτερο κάστρο.
Σήμερα θα κάνουμε ένα ταξίδι στην νότια Ελλάδα. Ένα ταξίδι σε ένα κόσμημα της Ελληνικής ιστορίας και του Ελληνικού πολιτισμού. Σήμερα θα κάνουμε μια επίσκεψη στον Μυστρά, αυτόν τον μοναδικό τόπο που βρίσκεται κάτω από την σκιά του Ταϋγέτου.

Οι νέοι δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί μας οδηγούν γρήγορα στην Σπάρτη που βρίσκεται κτισμένη στην μεγάλη Λακωνική πεδιάδα. Οι δρόμοι της πόλης έχουν τέλεια ρυμοτομία κάνοντας μας εντύπωση για μια πόλη με τόση ιστορία, μέχρι που μάθαμε ότι η σύγχρονη πόλη κτίστηκε μετά από την απελευθέρωση του 1821 και είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα όπου χτίστηκε με ρυμοτομικό σχέδιο, αλλά πριν το 1821? που ζούσαν οι Σπαρτιάτες? μα φυσικά
στον Μυστρά, σε αυτή την ιδιαίτερη καστροπολιτεία που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από εδώ.


Η Μονή της Παντάνασσας
Για αυτό παίρνουμε και εμείς μετά από μια στάση για ξεκούραση στην κεντρική και μεγάλη πλατεία της Σπάρτης το αυτοκίνητο για να φτάσουμε μέσα σε λίγα λεπτά κάτω από την κύρια είσοδο της μεσαιωνικής αυτής πολιτείας. Η αλήθεια είναι ότι ο τόπος είναι ευλογημένος, και καλά οχυρωμένος αφού από αυτό τον λόφο μπορείς να ελέγξεις όλη την πεδιάδα αλλά και το στενό πέρασμα που κόβει τον Ταΰγετο και φτάνει στην άλλη εύπορη πεδιάδα της Καλαμάτας.

Τα κτίσματα άλλα έχουν καταπέσει και άλλα
Η εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου
στέκονται ακόμα σαν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος και είναι λογικό μιας που μέχρι και τα μέσα του 1950 ακόμα υπήρχε ζωή, υπήρχαν μόνιμοι κάτοικοι του τόπου αυτού, ενώ στην ακμή του υπολογίζεται ότι κατοικούσαν εντός των τειχών χιλιάδες πολίτες. Η καστροπολιτεία του Μυστρά καλύπτει μία τεράστια έκταση, έναν τεράστιο λόφο όπου η δυτική του μεριά είναι τόσο απότομη που σε πολλά σημεία δεν χρειάστηκε να κατασκευαστεί τείχος. Όπως και πολλές ακόμα περιπτώσεις η διάταξη της πόλης περιλαμβάνει τείχη, την εντός των τειχών περιοχή, τα ανάκτορα και
Περπατώντας στα μονοπάτια εκκλησιές
ανταμώνεις συχνά στο διάβα σου.
στο ψηλότερο σημείο δεύτερη σειρά από τείχη και δεύτερο μικρής σχετικά έκτασης κάστρο.


Εισερχόμενοι στην μεσαιωνική πόλη, μέσα από τις σχετικά μικρές πύλες που υπάρχουν για καθαρά αμυντική θωράκιση, ταξιδεύουμε νοερά την εποχή που ζούσαν οι δεσπότες, οι Καντακουζινοί και οι Παλαιολόγοι, ακόμα και σήμερα η εικόνα τους έχει μείνει στον αέρα, έχει μείνει στις πέτρες και τα καλντερίμια που ανηφορίζουν προς την κορυφή του λόφου.

Ένα τέτοιο καλντερίμι πήραμε και περπατήσαμε και εμείς, όπου και κάθε λίγα κυριολεκτικά λεπτά σταματούσαμε για να θαυμάσουμε ακόμα ένα ερειπωμένο κτήριο, ένα μικρό ψηφιδωτό, αλλά και την θέα που σε κάθε βήμα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή. Με αυτούς τους αργούς ρυθμούς φτάσαμε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου όπου σήμερα στεγάζεται και το μουσείο του Μυστρά, μπαίνοντας θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική αλλά το κυριότερο, τα μοναδικά εκθέματα που μας παρουσιάζουν την ζωή αλλά και την οργάνωση που είχαν οι χιλιάδες κάτοικοι του τόπου.
Ξανά ξεκινάμε τον ανήφορο, φτάνοντας στην πιο εντυπωσιακή εκκλησιά μετά από λίγο, που δεν είναι άλλη από τους Αγίους Θεοδώρους, που στο εσωτερικό της έχει υπέροχες τοιχογραφίες αλλά και στο εξωτερικό της έχει κτισμένο έναν ιδιαίτερου κάλλους οκτάγωνο τρούλο.


Καλντερίμι του Μυστρά με θέα στη
Λακωνική πεδιάδα
Άποψη του Μυστρά
Ναι αυτός ο τόπος έχει κάτι μυστηριακό, σε μαγνητίζει, όπως μαγνητίζει την ματιά και το μεγάλο παλάτι, ή παλάτια του Μυστρά, που είναι πλέον ανακατασκευασμένα δείχνοντας μας πάλι την μεγαλοπρέπεια που υπήρχε τις εποχές εκείνες. Στεκόμενοι απέναντι από τα μεγάλα πενταώροφα κτήρια θαυμάζοντας τα, διαβάζουμε ότι εδώ μέναν οι Δεσποτάδες, βασιλιάδες θα τους λέγαν σήμερα και ότι το πρώτο κάστρο που κατασκευάστηκε στην περιοχή, ήταν από τους Φράγκους σε μια ταραγμένη εποχή, ανάμεσα σε σταυροφορίες και παγκόσμιες ανακατατάξεις που λάμβαναν χώρα τον 13ο αιώνα μ.Χ, μετά οι Φράγκοι νικήθηκαν από τους Βυζαντινούς στην τελευταία αναλαμπή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ακμή της περιοχής. Το σημείο αυτό είναι όμως και άρρηκτα δεμένο με το τέλος της αυτοκρατορίας, από εδώ έφυγε σαν τελευταίος αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, εδώ λίγα μέτρα πιο πέρα έγινε η στέψη του, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που ήμασταν πριν, αλήθεια πόσα δράμια ιστορίας σε λίγα μέτρα γης απλώνονται μπροστά μας. 
Αυτά διαβάζουμε αγναντεύωντας τον ουρανό και αισθανόμαστε το δέσιμο που έχει ο Μυστράς με την μακρινή Κωνσταντινούπολη, μακρινή αλλά τόσο κοντινή ταυτόχρονα.

Συνεχίζουμε τον ανηφορικό μας δρόμο, τα παλάτια φαίνονται τώρα χαμηλά, σε λίγο φτάνουμε στο επάνω κάστρο, στην κορυφή του λόφου, όπου και εισερχόμαστε διαβαίνοντας μια ακόμα στενή πύλη. Στην κορυφή όλα είναι απίστευτα, από εδώ φαίνεται ξεκάθαρα το τι ελέγχεις όταν κρατάς αυτό τον τόπο. Ο κάμπος απλώνεται με την Σπάρτη στην μέση όπως και η οροσειρά του Πάρνωνα απέναντι μας, ενώ από πάνω μας ακόμα πιο ψηλός ορθώνεται ο θρόνος της Πελοποννήσου, ο ιδιαίτερος Ταΰγετος που σαν προστάτης διαφεντεύει και το κάστρο τούτο, που στα πόδια μας πια απλώνεται χαρίζοντας μας σε μια ματιά όλο το μέγεθος του.


Τα Παλάτια, το κέντρο του Μυστρά.

Θαυμάζουμε το κάθε τι αρχίζοντας την κατηφόρα μέχρι την τελευταία μας στάση, την Μονή της Παναγίας της Παντάνασσας που μέχρι και σήμερα λειτουργεί σαν γυναικείο κοινόβιο. Τα πεσμένα κτίσματα, με πολλές φορές τις οπές των παραθύρων να βρίσκονται ακόμα εκεί, μας δίνουν υπέροχα κάδρα. Τα στενά σοκάκια, οι τρούλοι, τα χορταριασμένα πεζούλια, κάθε τι μας κάνει να σταματάμε για ακόμα μια φορά.

Φτάνοντας στο μοναστήρι της
Λεπτομέρεια με μοναδικές Τοιχογραφίες
Παντάνασσας θαυμάζουμε την αρχιτεκτονική του ομορφιά, αλλά και τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες που στο ιερό και στον πρώτο όροφο του μοναστηριού ανάγονται από τον 14ο αιώνα μ.Χ. Τα ψηλά μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια καθώς αποχωρούμε γεμάτοι κυριολεκτικά από εικόνες, σκέψεις και νοσταλγία νιώθουμε να μας αποχαιρετάνε. Ναι αυτός ο τόπος τελικά μπορεί να μην έχει πια κατοίκους αλλά είμαστε όλοι κάτοικοι του, είναι ζωντανός, για αυτό και η Unesco το έχει χαρακτηρίσει Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1989.






Σημαντικότερα Αξιοθέατα μέσα στον Μυστρά

Ο χώρος είναι πραγματικά μεγάλος σε έκταση και ο κάθε επισκέπτης μπορεί να διαμορφώσει την δική του προσωπικά διαδρομή, αλλά είναι αξιόλογο σε μία τέτοια επίσκεψη να μπορέσει να δει τα παρακάτω:
  • Τα Τείχη και τις Οχυρώσεις, που αποτελούν ένα ιδιαίτερης ομορφιάς και αισθητικής αποτέλεσμα μίας μακρινής εποχής.
  • Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, κτισμένος το 1270, όπου μέσα σε αυτόν ενθρονίστηκε ο τελευταίος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος
  • Η Μονή της Παναγίας της Παντάνασσας με ιστορία από το 1428
  • Τους ναούς της Αγίας Σοφίας, των Αγίων Θεοδώρων, της Ευαγγελίστριας, του Περίβλεπτου όπου ο κάθε ένας έχει ιδιαίτερη ιστορία.
  • Τα Παλάτια όπου κτιζόταν σταδιακά και επεκτεινόταν από την περίοδο της Φραγκικής περιόδου μέχρι και την περίοδο των Παλαιολόγων.
  • Τις Οικίες όπου πολλές από αυτές στέκουν ακόμα όρθιες.
  • Το μουσείο του Μυστρά που μπορεί να θαυμάσει κανείς υπέροχα έργα και να κατανοήσει την ζωή στο Δεσποτάτο.


Seeker Bow Team 

Το φωτογραφικό υλικό και το κείμενο μπορείτε να το μοιραστείτε για χρήση στο internet αναφέροντας την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση επικοινωνήστε μαζί μας.


Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την πλούσια ιστορία του τόπου αυτού? επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες:

Η Καστροπολιτεία του Μυστρά Πολύ προσεγμένη σελίδα που έχει όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιστορία αυτού του τόπου.

Περιφέρεια Πελοποννήσου - Μυστράς Η σελίδα που είναι αφιερωμένη στον Μυστρά μέσα από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου

Mystras Game Ένα πολύ όμορφο παιχνίδι για παιδιά και όχι μόνο, τελειώνει γρήγορα μαθαίνοντας όμως βασικά πράγματα για τον τόπο αυτό.

Κάστρα της Ευρώπης Σελίδα που έχει μέσα της τα κύρια ευρωπαϊκά κάστρα. Κάνοντας κλικ σας μεταφέρει αυτόματα το Link στο κάστρο του Μυστρά.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες τέλος για την επίσκεψη σας στο χώρο δίνονται από το υπουργείο Πολιτισμού στο παρακάτω Link: Πληροφορίες - Εισιτήρια - Ωράριο

Δείτε περισσότερες Φωτογραφίες:


Θέα προς το πάνω Κάστρο με την μονή
της Παντάνασσας στα αριστερά
Περπατώντας καλντερίμια

Μυστράς

Η θέα από το κάστρο στην κορυφή του λόφου προς
την Λακωνική πεδιάδα

Η θέα από το κάστρο στην κορυφή του λόφου προς 
την οροσειρά του Ταΰγέτου

Η Θέα από το πιο ψηλό σημείο της Καστροπολιτείας του Μυστρά

Άποψη από τα τείχη ενώ σε δεύτερο επίπεδο φαίνεται
το χωριό "Μυστράς"

Αρχιτεκτονική σε σπίτι του Μυστρά

Άποψη από τα Παλάτια

Χαρακτηριστική φωτογραφία με ερείπια κατοικιών καθώς
και οχυρώσεων του λόφου

Μυστράς, ακόμα μία φωτογραφία με αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά
Η Κεντρική είσοδος της Καστροπολιτείας του
Μυστρά

     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου