Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο Μυρεψός - Όλγα Κοτσιρέα

Ο Μυρεψός 

Ένα βιβλίο της Όλγας Κοτσιρέα
Το εξώφυλλο του "Μυρεψού"

Προσωπική εμπειρία ανάγνωσης.

Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει γλαφυρά σε μία εποχή που είναι μακριά μεν χρονικά αλλά θαρρείς πως δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα από τότε. Σε κάθε σελίδα που γυρνάς διαβάζοντας, όλος ο ψυχισμός μεταφέρεται στην βασιλεύουσα, στα στενά σοκάκια της, στην γεμάτη χρώματα θάλασσα της, στις όμορφες μυρωδιές της, αλλά το κυριότερο στα πάθη και τις ανάγκες των ηρώων που απαρτίζουν το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα.
Κάθε πάθος τους, το έχουμε και ο καθένας μας ξεχωριστά, κάθε ανάγκη τους την κουβαλάμε μέσα μας, κάθε όνειρο αλλά και κάθε βάσανο τους κάποια στιγμή της ζωής μας το έχουμε νιώσει να κυλάει και στις δικές μας φλέβες.

Σε συνδυασμό με τον χαρακτηριστικό γραπτό λόγο της συγγραφέως που αποτυπώνει με μαεστρικό τρόπο, την ζωή και τα ζωογόνα στοιχεία που απορρέουν από αυτήν, στην πόλη των πόλεων που δεν είναι άλλη από την Βασιλεύουσα, η κάθε του σελίδα απορροφά το νου του αναγνώστη και τον τοποθετεί στο μυαλό και στον τρόπο σκέψης του κάθε ήρωα της.
Ήρωα τραγικού, ήρωα αναζητητή, ήρωα με πάθος για την εκπλήρωση του κενού που νιώθει μέσα του.
Τελικά η εποχή του 7ου αιώνα μ.Χ που διαδραματίζονται όλα τα γεγονότα της πλοκής του "Μυρεψού" είναι η αρχή της κάθε ιστορίας αναζήτησης που μπορεί να έχει ο καθένας μέσα του ακόμα και σήμερα, είναι η κάθε εικόνα της συγγραφέως που μας χαρίζει απλόχερα μέσα από γεγονότα που ολοένα και γίνονται πιο μεγάλα σε μέγεθος, που ολοένα και τραντάζουν πιο πολύ την ζωή και τις συνήθειες της, μέχρι που φτάνουν στην τελική εικόνα, μια τελική εικόνα που ο καθένας μας θέλει αλλά και ίσως να μην θέλει να έχει η κατάληξη της αναζήτησης του κεντρικού ήρωα.

Η ίδια η συγγραφέας μας αναφέρει στην περίληψη του έργου της:

                                           Περιγραφή

Η συγγραφέας
'Ολγα Κοτσιρέα


Μάρτιος, 612 μ. Χ.
Ο Ζήνωνας έχει όλα όσα θα μπορούσε να επιθυμεί, εκτός από ένα γιο. Η γέννηση ωστόσο του γιου του και το συμπόσιο που θα παραθέσει προς τιμή του, θα  σταθεί η απαρχή για έρωτες, ραδιουργίες και προδοσίες αγαπημένων του προσώπων και ανθρώπων που τον περιβάλλουν.
 Τα γεγονότα που κρυφά διαπλέκονταν θα κορυφωθούν με τη δολοφονία του αδελφού του. Αποφασισμένος να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το έγκλημα, ο Ζήνωνας θα αντικρίσει τον κραταιό, όπως πίστευε έως τότε, κόσμο του να κλονίζεται…
Με φόντο την Κωνσταντινούπολη στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Ηράκλειου,  οι  έρευνες του Ζήνωνα εναλλάσσονται με τα γεγονότα του παρελθόντος, αποκαλύπτοντας  με το σταδιακό ξεδίπλωμα της αλήθειας τα πάθη, τις αδυναμίες αλλά και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους.

Αναζητήστε το βιβλίο από τις εκδόσεις Τσουκάτου σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα ή αγοράστε το απευθείας από την ιστοσελίδα τον εκδόσεων:

http://www.tsoukatou.gr/logotexnia/o-mirepsos-detail.html








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου