Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

10 Βότανα που πρέπει να έχεις πάντα στο σπίτι σου. Και γιατί...

Τα Βότανα που πρέπει να έχουμε πάντα στο σπίτι μας


Ο κόσμος των βοτάνων είναι πολύ σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, από την αρχαιότητα τα βότανα ήταν γνωστά για τις ιδιότητες τους. 


Η ομάδα του Seeker Bow σε συνεργασία με το κατάστημα Μυρωδικόν έψαξε, βρήκε και παρουσιάζει τα 10 βότανα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι. 


10. Μέντα


Η Μέντα είναι ένα βότανο που έχει πάρα πολλές χρήσεις. Χρησιμοποιείτε στην μαγειρική, ως αφέψημα με φαρμακευτικά οφέλη αλλά και ως αιθέριο έλαιο. Από την αρχαιότητα ονομαζόταν μίνθη ή ηδύοσμος (δυόσμος), αλλά κατά τα ΡωμαΙκά χρόνια ονομάστηκε μέντα, ονομασία που έχει ως και σήμερα. 

Γιατί όμως πρέπει να έχουμε την Μέντα πάντα στο σπίτι μας?
Ένα ρόφημα μέντας αναζωογονεί το μυαλό, και καταπραΰνει  τον πονοκέφαλο, βελτιώνει την πέψη και μειώνει τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις, επίσης οι Άραβες την χρησιμοποιούν και σαν αφροδισιακό. Με μέτρο όμως, γιατί η υπερβολική χρήση της έχει πολλές φορές τα αντίθετα αποτελέσματα. 
Τα φύλλα της περιέχουν βιταμίνες Α, C, B3, μαγνήσιο και σίδηρο, αλλά δεν ενδείκνυται η συχνή χρήση της από άτομα που έχουν υπατικές λειτουργίες. 



Η Μέντα που οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν Μίνθη, ήταν μία υποχθόνια νύμφη στο βασίλειο του Άδη, πανέμορφη στην όψη ο Άδης είχε παθιαστεί μαζί της και ήθελε να την έχει ερωμένη του, αλλά το κατάλαβε η Περσεφόνη την κυνήγησε και την καταπάτησε. Ο Άδης την μεταμόρφωσε στο φυτό που όλοι γνωρίζουμε για να ζήσει πια αιώνια.



09. Μαντζουράνα



Η Μαντζουράνα είναι ένα ενδημικό μπαχαρικό, βότανο που ευδοκιμεί στην περιοχή της Μεσογείου. Συγγενείς με την ρίγανη χρησιμοποιείτε συχνά σαν αρωματικό σε φαγητά που περιέχουν κρέας ή ψάρι, αλλά σε αντίθεση με την ρίγανη, η Μαντζουράνα χρησιμοποιείτε και σαν αφέψημα.

Γιατί όμως και την Μαντζουράνα πρέπει να την έχουμε σε ένα ντουλάπι πάντα στην κουζίνα μας?
Γιατί καταπραΰνει τον πονοκέφαλο, το βήχα και τα συμπτώματα του κρυολογήματος, ενώ είναι πολύ καλό ρόφημα για την αντιμετώπιση του πονόδοντου, κάνει καλό και σε πόνους στην κοιλιακή χώρα. 
Όπως όλα τα βότανα έτσι και η Μαντζουράνα έχει πολλά ευεργετικά στοιχεία όπως το σίδηρο, ο φωσφόρος, το κάλιο,  το ασβέστιο, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, νιασίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνης Α, φολικό οξύ, βιταμίνης Κ και έχει και  β – καροτίνη.

08. Λεβάντα

Η Λεβάντα, είναι ένα βότανο με υπέροχα άνθη μοβ χρώματος που φύεται σε πολλά μέρη του κόσμου.Το όνομα της προέρχεται από την λατινική λέξη "Lavare" που σημαίνει πλένω, βλέπετε την χρησιμοποιούσαν για αρωματικό στο μπάνιο τους, όπως κάνουμε πολλοί και από εμάς σήμερα. 

Ναι πρέπει να την έχουμε σπίτι για τους παρακάτω λόγους λοιπόν:
Ανακουφίζει το φούσκωμα στο στομάχι και τη δυσπεψία. Καταπολεμά το κρυολόγημα 
και το βήχα. Ανακουφίζει από πονοκεφάλους και χρησιμοποιείται κατά του άγχους 
και της υπερέντασης. Μειώνει την πιτυρίδα. Καταπολέμα την αυπνία. Καταπολεμά την ακμή. Ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Αυτά τα λίγα κάνει η Λεβάντα...


07. Τσάι του Βουνού


Ναι ο βασιλιάς των βοτάνων στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την λίστα. Ποιος δεν θυμάται πως από την παιδική του ηλικία πως με το παραμικρό κρύωμα τον περίμενε μετά μία κούπα με ζεστό τσάι του βουνού. Το τσάι αυτό ακόμα και σήμερα δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι, είναι το βασικό βότανο που έχουμε όλοι μας  σε κάποιο ντουλάπι μας, γιατί λοιπόν το έχουμε σπίτι?
Το τσάι του βουνού βοηθάει στο κρυολόγημα την καταπολέμηση της δυσπεψίας και στις φλεγμονές. Επίσης θεωρείται αναλγητικό, επουλωτικό, αντιοξειδωτικό και τέλος αγχολυτικό. Σε αντίθεση με άλλα βότανα δεν είναι διεγερτικό και μπορεί άνετα να καταναλώνεται και αργά το βράδυ.
Από τις τελευταίες ανακαλύψεις για αυτό το μικρό θαύμα της φύσης, είναι ότι μετά από έρευνες (στην Γερμανία) εξακριβώθηκε ότι βοηθά και καταπολέμα την νόσο Alzheimer. 




06. Χαμομήλι


Μα πόσο άρωμα, πόση ευωδία και πόσες ευεργετικές δυνατότητες έχει αυτό το μικρό, χαμηλό (εξ ου και το όνομα του βότανο)...Μετά το τσάι εμείς οι Έλληνες το έχουμε τιμήσει και το τιμάμε δεόντως και όχι άδικα... Το μικρό πανέμορφο χαμομήλι μας χαρίζει μοναδικά τις ιδιότητες του που το κάνουν απαραίτητο. Ποιες είναι αυτές? Διαβάστε: Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διώχνει την αϋπνία, καταπραΰνει το άγχος, βοηθάει το πεπτικό σύστημα, τονώνει το ανοσοποιητικό, καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, αλλά ελέγχει και τον διαβήτη.



05. Λουίζα 

Η Λουίζα έγινε γνωστή στην Ευρώπη σχετικά πρόσφατα, μιας που ήταν ενδημικό φυτό της λατινικής Αμερικής σε εμάς έφτασε μετά το 1600 μ.Χ. Οι χρήσεις του φυτού εξαπλώνονται από την μαγειρική μέχρι και την αρωματοποιία και όπως κάθε ένα βότανο έτσι και αυτή έχει μοναδικές ιδιότητες που είναι χρήσιμες πολύ για όλους μας... διαβάστε λοιπόν:
Βοηθάει στο αδυνάτισμα, ανακουφίζει από τις ημικρανίες, σταματά την διάρροια και την αιμορραγία, είναι αντιπυρετικό, εξαφανίζει σε μεγάλο ποσοστό την κυτταρίτιδα και ανακουφίζει από τις ημικρανίες. 






04. Τίλιο

Το τίλιο ή αλλιώς φλαμούρι, είναι ένα βότανο αλλά όχι όπως τα πιο πολλά του είδους που είναι μικρά σε μέγεθος, το τίλιο βγαίνει από μεγάλα δέντρα που ονομάζονται Φιλύρα και ευδοκιμούν σε πολλές χώρες της Ασίας αλλά και στην Ευρώπη. Τα άνθη του δέντρου αυτού αποτελούν το γνωστό μας Τίλιο.
Το τίλιο έχει τις παρακάτω ιδιότητες: 
είναι λοιπόν ηρεμιστικό, διουρητικό και προτείνεται κατά της αρτηριοσκλήρωσης, κατά της ισχιαλγίας, τέλος χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό και καταπραϋντικό. 






03. Εχινάκεια

Η εχινάκεια είναι ένα βότανο που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμικά την εμφάνιση του και έχει γίνει γνωστό σε πολλούς για τις ιδιότητες του που είναι οι παρακάτω:
ΔΕΝ προλαμβάνει αλλά βοηθάει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, ανακουφίζει πόνους αρθριτικούς, ενώ έχει και δερματολογική επίδραση αφού χρησιμοποιείτε για επούλωση τραυμάτων, ενώ τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι βοηθά στην ακμή.








02. Μαύρο Τσάι

Μπορεί πολλοί από εμάς να μεγάλωσαν με τσάι του βουνού αλλά τα τελευταία χρόνια, μάθαμε πολλά ακόμα είδη και ποικιλίες τσαγιού που έχουν διαφορετικές ιδιότητες από το κλασικό τσάι που όλοι μας γνωρίζουμε. Έτσι λοιπόν τα δύο τελευταία βότανα που βάλαμε στην λίστα μας είναι δύο ακόμα είδη τσαγιού, ξεκινάμε με το Μαύρο Τσάι που είναι και το πιο διαδεδομένο παγκοσμίως, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίνουν κάθε μέρα αυτό το είδος τσαγιού. Γιατί όμως, διαβάστε και πάρτε και εσείς να έχετε λίγο στο σπίτι σας:
Το μαύρο τσάι περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων, συμβάλλοντας στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας, τονώνει το ανοσοποιητικό ή προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα, ενώ τέλος έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει και την καρδιά.


01. Πράσινο Τσάι 

Η λίστα μας τελειώνει με το πράσινο τσάι, ακόμα ένα είδος τσαγιού που πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας. Τους λόγους μας τους αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Μυρωδικόν λέγοντας μας χαρακτηριστικά:
Εμποδίζει τη συσσώρευση της χοληστερίνης, διασπά το λίπος, καίει το λίπος της κοιλιάς, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη ενώ τέλος είναι πολύ αντιοξειδοτικό.








Αυτά είναι λοιπόν τα 10 βότανα που πρέπει όλοι μας να έχουμε στο σπίτι... μας τα παρουσίασε και μας χάρισε τις πληροφορίες του για αυτά το κατάστημα βοτάνων και μπαχαρικών "Μυρωδικόν" που βρίσκεται στην πόλη της Καβάλας. Για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία θελήσετε να έχετε, μπορείτε να αποταθείτε στο τηλέφωνο: 
2511115031 (ώρες λειτουργίας καταστημάτων ή μπορείτε να δείτε την σελίδα στο Facebook: Facebook - Μυρωδικόν

Seeker Bow Team Μοιραστείτε το ελεύθερα, αναφέροντας μόνο την πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου