Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Γιώργος Ξουλόγης - Η μουσική υπάρχει ακόμα και στην σιωπή


ΓΟ Γιώργος με την μεγάλη του αγάπη... το πιάνο.

Η Μουσική είναι ελευθερία!


Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μια συνέντευξη που πήραμε από έναν άνθρωπο της μουσικής, έναν Έλληνα ο οποίος έχει ήδη ξεχωρίσει συμμετέχοντας σε μεγάλα project της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και σίριαλ, τα έργα του έχουν συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ αλλά και φεστιβάλ κινηματογράφου όπως χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Φεστιβάλ των Καννών.
Γιώργο καλησπέρα και ευχαριστούμε για το χρόνο σου, και ξεκινάμε αμέσως το ταξίδι μας μαζί σου στον υπέροχο χώρο της μουσικής...

Ποιο είναι το νόημα του όρου Μουσική? Και τι δημιουργείται κάθε φορά μέσα σου όταν γράφεις μουσική?

Καλησπέρα σε όλους τους followers του Seeker Bow και καλή χρονιά σε όλους με αγάπη! Η μουσική για μένα είναι πολλά πράγματα : συναισθήματα, επικοινωνία, ελευθερία, τρόπος έκφρασης ακόμη και όπλο ειρήνης! Όταν συνθέτω νιώθω ελεύθερος κατά κύριο λόγο εκτός από τις φορές που συνθέτω κάτω από πολύ συγκεκριμένες οδηγίες στον...
κινηματογράφο και στην τηλεόραση, όπου τα περιθώρια εκφραστικής ελευθερίας είναι πολύ περιορισμένα.


Πολλοί λένε πως η μουσική είναι ανεξάντλητη, άλλοι πιστεύουν πως έχουμε ακούσει πια τα πάντα... Πες μας την δική σου γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα.

Το εάν υπάρχει παρθενογέννηση στη μουσική ή γενικά στην τέχνη είναι το ερώτημα που βασάνισε τους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα σε όλον τον κόσμο και ταλανίζει όλους εμάς τον αιώνα που διανύουμε. Νομίζω η απάντηση έρχεται μέσα από προβληματισμούς τύπου, τι δημιουργείς? Γιατί δημιουργείς και σε ποιο κοινό απευθύνεσαι...Ίσως να έχουν γραφτεί και εκτελεστεί τα πάντα, ίσως όχι ,
η μουσική δεν είναι μαθηματικές ακολουθίες είναι έκφραση και θα πρέπει να κρίνεται ως τέτοια.

Είσαι δημιουργός μίας τέχνης που είναι άυλη, δεν την πιάνεις, δεν την αγγίζεις, αλλά από αρχαιοτάτων χρόνων χαρίζει υπέροχα συναισθήματα στην ανθρωπότητα, τι είναι αυτό που κάνει αυτή την τέχνη τόσο ιδιαίτερη?

Πιστεύω ακράδαντα πως είναι η δύναμη της ελευθερίας που κρύβει. Η ελευθερία είναι ένα συναίσθημα που ο άνθρωπος το στερείται από αρχαιοτάτων χρόνων, το αναζητά, το χάνει στους αιώνες το ξαναβρίσκει και λυτρώνεται. Ένα συναίσθημα που στερούμαστε στις μέρες μας και το έχουμε ανάγκη όσο ποτέ. Έχουμε ανάγκη την τέχνη και την εμπιστοσύνη στον πολιτισμό όσο ποτέ.

Η μουσική που γράφεις από που και από ποια στοιχεία έχει επηρεαστεί?

Πάρα πολλά! Τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό είναι τα παιδικά μου βιώματα, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και η αγάπη προς τη μουσική που υπηρετώ. Τα τελευταία χρόνια έχω επιδοθεί στην μουσική γραμμένη για εικόνα (κινηματογράφος, τηλεόραση, βίντεο-παιχνίδια) και δεν έχω βρει δυστυχώς τον χρόνο να συνθέσω έξω από προγραμματικά πλαίσια και επιταγές του εκάστοτε project. Εύχομαι με τα χρόνια αυτό να αλλάξει.

ακούστε τώρα: The Comedy Animation Soundtrack


 Έχεις γράψει μουσική για ταινίες, για τηλεοπτικές σειρές, έχεις συμμετέχει σε φεστιβάλ, έχεις κάνει πολλά αν και είσαι ακόμα σε μικρή ηλικία. Eσένα τι είναι αυτό που σε ιντριγκάρει περισσότερο όμως? Ποιο είναι το είδος αυτό που εκφράζει την δική σου προσωπικότητα παραπάνω από όλα τα άλλα?

Η κιθάρα, τρόπος έκφρασης της αλήθειας
και όνειρο αληθινό.
Από μικρός εργαζόμουν πολύ και ασταμάτητα, κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει γιατί αγαπώ πραγματικά αυτό που κάνω. Οι σπουδές στη μουσική κάποια στιγμή τελειώνουν αλλά η μελέτη ποτέ! Επαγγελματικά, αν μιλήσουν οι αριθμοί για μένα, οι 27 ταινίες για έναν άνθρωπο που γράφει μουσική για κινηματογράφο και τηλεόραση 8 μόλις χρόνια και είναι 29 ετών, είναι πάρα πολλές. Όπως καταλαβαίνεις τελειώνω με την μία ταινία και προχωρώ κατευθείαν στην επόμενη, είτε τηλεοπτική παραγωγή είτε εξω-κινηματογραφική γενικά. Σήμερα πέρα από τις ταινίες διδάσκω καθημερινά σε 2 κολέγια στην Αθήνα και πλαισιώνω και ορχήστρες σημαντικού βεληνεκούς πανελλαδικά. Στο χώρο της μουσικής μπορείς πολύ εύκολα να είσαι πολυπράγμων. Από τότε που άρχισα να μελετώ σε βάθος, ως μουσικολόγος, την συμφωνική μουσική με συνεπαίρνει ο ήχος και οι δυνατότητες μεγάλων ορχηστρικών συνόλων. Ως εκ τούτου, ανυπομονώ να ακούσω την μουσική μου από μεγάλα μουσικά σύνολα και να τα διευθύνω στα πλαίσια ηχογραφήσεων για μια ταινία ή ζωντανά για το κοινό σε κάποιο συναυλιακό χώρο.




Έχεις ασχοληθεί αρκετά και με την Βυζαντινή μουσική που πολλοί δεν γνωρίζουν πολλά για αυτήν, πες μας λίγα λόγια για την Βυζαντινή μουσική.

Είχα την ευλογία να μεγαλώσω σε ένα σπίτι όπου τα βυζαντινά ακούσματα ήταν παντού, δεδομένου ότι παππούς μου είναι ο ιεροψάλτης Γιάννης Κλωναρίδης. Μαθήτευσα από μικρός κοντά του και διδασκόμενος την ψαλτική τέχνη έμαθα να βλέπω την μουσική πολυδιάστατα. Ακούω όλα τα είδη της μουσικής, έχω παίξει σαν μουσικός τα περισσότερα είδη της μουσικής από Pink Floyd έως Κουγιουμτζή! Η Βυζαντινή μουσική είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένη με την Ορθόδοξη πίστη, μία πίστη που πολλές φορές στη ζωή μου με κράτησε όρθιο και αισιόδοξο.

 Αν σου έλεγα γράψε ένα τραγούδι, μία μουσική που να έχει κεντρικό νόημα την λέξη Ελλάδα, τι είδος μουσικής θα έγραφες? θα έβαζες και στίχους? 

Έχω την ανάγκη να γράψω τους τελευταίους μήνες ένα κομμάτι για ορχήστρα, όχι μεγαλύτερο των 10 λεπτών, που να εκφράζει την θλίψη και αγανάκτησή μου σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Έχουν μιλήσει όλοι πλέον για το προσφυγικό, δεν θα ήθελα να είμαι ακόμη ένας, γι’αυτό έχω την ανάγκη να γράψω μουσική σχετικά με αυτό! Ας ευχηθούμε η Ευρώπη να καταφέρει να αγκαλιάσει όλους τους πληγέντες συνανθρώπους μας.


ακούστε τώρα: The Battle Begins


Πες μας μερικά τραγούδια ή μουσικές που θα έπρεπε ο καθένας μας να έχει στην κατοχή του και να τα ακούει συχνά.

Όπως επισήμανα προηγουμένως ακούω όλα τα είδη μουσικής και σε κάθε είδος έχει γραφτεί ποιοτική μουσική και μη. Οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσω. Θα μπορούσε να λείπει το The Wall” των Pink Floyd από την συλλογή ενός λάτρη της ροκ? Η “Ιεροτελεστία της Άνοιξης” του  Stravinsky ή οι Συμφωνίες του Mahler από έναν λάτρη της λόγιας δυτικής μουσικής? Έργα ογκόλιθοι στην ιστορία της μουσικής υπάρχουν πολλά και η αναγνώρισή τους μπορεί να επέλθει μόνο εάν απαλλαχτούμε από «μικροαστικές» παρωπίδες.

Σου δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες να κάνεις μέχρι τώρα καριέρα στο εξωτερικό, τι είναι αυτό που σε κρατάει στην πατρίδα μας?

Έχω ζήσει στην Αγγλία, στη Γερμανία και στη Δανία. Έχοντας σπουδάσει και εργαστεί στον ευρωπαϊκό βορά μπορώ να πω ότι έχω αποκομίσει τόσα ώστε να μπορώ να επιλέξω τον τόπο στον οποίο θα ήθελα να ζήσω και να δημιουργήσω οικογένεια στο μέλλον. Έχω την τύχη να ζω σε μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου και να εργάζομαι παράλληλα στο εξωτερικό με τη βοήθεια του διαδικτύου κάνοντας συνεχή ταξίδια. Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά προς το παρόν ζω στην Ελλάδα, είμαι πλούσιος από ανθρώπους που με αγαπούν και τους ζω στην καθημερινότητα μου και αυτό είναι αξία ανεκτίμητη.

Κάθε ένα μουσικό όργανο βγάζει και μοναδικούς ήχους, μοιράσου μαζί μας μερικά από τα αγαπημένα σου μουσικά όργανα και πες μας το γιατί?

Όπως είπες κάθε όργανο έχει την γοητεία του, τις δυνατότητές του και την ξεχωριστή του χροιά. Παίζω πιάνο και κιθάρα οπότε θα πέσω στην παγίδα να ξεχωρίσω αυτά τα δύο που με συνοδεύουν από πολύ μικρή ηλικία.





Η μουσική είναι παντού στην γη και όχι μόνο, ακόμα και οι πλανήτες και το σύμπαν ολόκληρο δημιουργεί μουσική όπως μας έδειξε και η ΝΑSA σε πρόσφατα βίντεο. Τελικά πιστεύεις ότι η μουσική είναι δημιούργημα - μία τέχνη φτιαγμένη από τον άνθρωπο ή η βασική δομή της απλά ανακαλύφθηκε από αυτόν. 

Υπέροχη ερώτηση! Η μουσική υπάρχει ακόμη και στην σιωπή! Ο ήχος είναι παντού ως εκ τούτου και η μουσική είναι παντού. Η μουσική προϋπάρχει του πρώτου ανθρώπου μιας και πριν τον άνθρωπο δημιουργήθηκε το σύμπαν, απλά ο άνθρωπος από την στιγμή που την ανακάλυψε την κωδικοποίησε και την ανήγαγε σε τέχνη, μία συνεχώς εξελισσόμενη θεία τέχνη χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Τελευταία αλλά σημαντική ερώτηση από εμάς που θέλουμε να μοιραστείς μαζί μας τις επόμενες κινήσεις και δημιουργίες σου. Πες μας λοιπόν τι ετοιμάζεις για το μέλλον.

Τελειώνω τον Ιανουάριο την μουσική της ταινίας μεγάλου μήκους “Get Gone”, Δράμα Αγγλικής Παραγωγής του Gurmit Samra του οποίου στόχος είναι η πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών τον ερχόμενο Μάιο. Πολλές συναυλίες μέσα στο 2016 με την ορχήστρα ΚΑΝΩΝ υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Δεμελή με κορυφαίες αυτήν στο Μέγαρο Μουσικής ΑΘηνών στις 7 Φεβρουάριου και στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβρη. Ετοιμάζουμε επίσης μία νέα καταπληκτική τηλεοπτική σειρά που θα προβληθεί σύντομα στην ελληνική τηλεόραση υπό την σκηνοθεσία του Κώστα Βαρελίδη και παραγωγή του Αχιλλέα Ξενοπουλου. Τέλος, μέσα στην άνοιξη αναλαμβάνω τη μουσική της ταινίας μεγάλου μήκους “The Spirits” του Σέρβου σκηνοθέτη Srdjan Milosavljevic που γυρίστηκε στην Θεσσαλονίκη.

Σε ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ Γιώργο και ευχόμαστε να έχουμε στο μέλλον την ευκαιρία να κάνουμε αφιερώματα στην μουσική από έναν τόσο αξιόλογο καλλιτέχνη και δημιουργό όπως εσύ, καλή επιτυχία σε όλα αυτά που ετοιμάζεις.


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Γιώργο Ξουλόγη?
επισκεφθείτε τα παρακάτω links:


Ακούστε και άλλες μελωδίες και συνθέσεις του Γιώργου Ξουλόγη:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου