Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

6 μέρη που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε όταν επισκεφθείτε την Ευρυτανία

Ο Τυμφρηστός μέσα από τα σύνεφα
Η ομάδα του Seeker Bow έχει επισκεφθεί αρκετούς χειμερινούς προορισμούς. Η περιοχή της Ευρυτανίας όμως είναι από τις πιο αγνές και πιο παρθένες περιοχές που έχουμε συναντήσει. Γνωρίζουμε ότι είναι ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα που είναι 100% ορεινός και μέσα από τα πανέμορφα βουνά, ξεπροβάλλουν μοναδικά χωριουδάκια (με πανέμορφα ονόματα), υπέροχα ποτάμια και ιστορικοί τόποι. Το Καρπενήσι που είναι και το μεγαλύτερο οικιστικό κέντρο του νομού και πρωτεύουσα της περιοχής, δεσπόζει χτισμένο στους πρόποδες του Τυμφρηστού και τα ιδιαίτερου κάλλους σπίτια του μαγνητίζουν τον επισκέπτη, δεν είναι τυχαίο πως έχει χαρακτηριστεί η Ελβετία της Ελλάδας. Σε αυτή την περιήγηση μας επιλέξαμε 6 μέρη - τοποθεσίες που είναι εύκολη η πρόσβαση τους γιατί η περιοχή έχει και προορισμούς μοναδικούς αλλά ταυτόχρονα δύσκολους στην πρόσβαση - αυτούς τους προορισμούς τους αφήσαμε για επόμενο αφιέρωμα.


Τα 6 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε. 

Χάρτης: Google Maps
κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
Η πιο εύκολη πρόσβαση στην Ευρυτανία είναι μέσω της Λαμίας, όπου ακολουθώντας τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο, αφήνουμε σιγά - σιγά την μικρή πεδιάδα που έχει δημιουργήσει ο Σπερχειός και ανηφορίζουμε προς τα πιο ορεινά, το Καρπενήσι απέχει από την Λαμία
περίπου 80 χλμ. και η διαδρομή καλύπτεται σε περίπου 90 λεπτά. Έτσι λοιπόν το πρώτο μέρος που πρέπει να επισκεφθούμε είναι το Καρπενήσι.


1. Καρπενήσι


Άποψη από το Καρπενήσι
Η πανέμορφη πόλη είναι χτισμένη στο μέσο του νομού και κάτω από την προστασία του Τυμφρηστού ή αλλιώς Βελούχι, Τα σπίτια του πανέμορφα και τα καλτερίμια του μας περιμένουν για να τα περπατήσουμε. Αυτό κάνουμε και εμείς και αυτό που συναντάμε είναι μια όμορφη αγορά με μικρά και μεγάλα μαγαζιά για να πιούμε τον καφέ μας και το βράδυ για να βγούμε για ένα ποτό, η πόλη έχει ζωντάνια και αυτό φαίνεται όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας,
ταυτόχρονα όμως η πόλη έχει κρατήσει την ομορφιά και το άρωμα της και αυτό είναι το πιο συναρπαστικό. Χτισμένη σε 1000 σχεδόν υψόμετρο έχει και ένα άλλο μεγάλο προτέρημα, είναι γεμάτη έλατα, όπου συνυπάρχουν αρμονικά και δένουν τέλεια με το αστικό τοπίο.


Θέα στα βουνά της Πίνδου από το
Καρπενήσι
Θα περίμενε κανείς ότι μια πόλη ειδικά στην χώρα μας σε τόσο μεγάλο υψόμετρο δεν θα είχε μεγάλη ιστορία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εδώ. Η ιστορία της πόλης ξεκινάει από την αρχαιότητα όπου υπήρχαν μικροί οικισμοί και μάλιστα σε έναν από αυτούς στο σημείο που ονομάζεται λόφος του Αγίου Δημητρίου, βρέθηκαν πανέμορφα και ιδιαίτερα κοσμήματα. Στο πέρασμα του χρόνου οι μικροί οικισμοί ενώθηκαν και αναφέρονταν σαν ένας οικισμός από την Βυζαντινή περίοδο.


Ακόμα μία άποψη από την όμορφη πόλη - Καρπενήσι
Το Καρπενήσι αποτελεί προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά ο χειμώνας και η άνοιξη αποτελούν τις εποχές που η πόλη και η γύρω περιοχή είναι πραγματικά μαγική.


Ενδιαφέροντες σύνδεσμοι για το Καρπενήσι:


2. Τυμφρηστός ή Βελούχι


Οροπέδιο στον Τυμφρηστό
Πάνω από την πόλη του Καρπενησίου, σαν φύλακας ξεπροβάλλει ο Τυμφρηστός ή Βελούχι με πιο ψηλή κορυφή να βρίσκεται σε υψόμετρο 2315 μέτρων και έχει σαν χαρακτηριστικό της, την ύπαρξη πολλών πηγών που οι ντόπιοι τα ονομάζουν κεφαλόβρυσα, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζονται πολλές φορές αλπικές λίμνες, με την μεγαλύτερη που έχει διάμετρο 25 μέτρα να διατηρείται σταθερή σε όγκο νερού όλο το χρόνο. Ο Τυμφρηστός ανήκει στην οροσειρά της
Θέα από τον Τυμφρηστό προς το Καρπενήσι
Πίνδου και περικλείεται από άλλα βουνά γύρω του, τα πιο σημαντικά είναι τα Βαρδούσια και η Καλιακούδα στα νότια και τα Άγραφα στα βόρεια. Το βουνό είναι καλυμμένο σε μεγάλο μέρος από πυκνά δάση ελάτης ενώ η κορυφή του είναι γυμνή από βλάστηση, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν απότομες κλίσεις του εδάφους ενώ αλλού σχηματίζονται ομαλά οροπέδια. Σε ένα από αυτά τα οροπέδια και σε υψόμετρο 1840 μέτρων βρίσκεται το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας που
Η κορυφή του Τυμφρηστού αγκαλιασμένη από σύννεφα
λειτουργεί από το 1974 και από τότε συνεχώς αναπτύσσει τις δραστηριότητες του και βελτιώνει της υπηρεσίες του. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει δέκα (10) πίστες διαφορετικής δυσκολίας και μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 5.000 άτομα/ώρα. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί Σαλέ με δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων, εστιατόριο, καφετέρια, ενώ διαθέτει και όλα τα μέτρα ασφαλείας στον επισκέπτη.



Δείτε περισσότερα για το Χιονοδρομικό Κέντρο Τυμφρηστού:

3. Τεχνική Λίμνη Κρεμαστών

Φτάνοντας στην λίμνη των Κρεμαστών
Η λίμνη Κρεμαστών αποτελεί την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος με συνολική έκταση 81 τ.χλμ. Βρίσκεται στα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτολωακαρνανίας. Δημιουργήθηκε το 1969 μετά από την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος και δέχεται υδάτινους όγκους από μεγάλα ποτάμια όπως ο Αχελώος, Αγραφιώτης, Καρπενησιώτης, Ταυρωπός και Τρικεριώτης. Ο τόπος επίσης που βρίσκεται η λίμνη είναι περιτρυγιρισμένος από υψηλές βουνοκορφές, ενώ άξιο
Έχοντας περάσει την γέφυρα της λίμνης
αναφοράς είναι πως όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράγματος αρκετά χωριά, βρέθηκαν στον βυθό του νερού, ενώ την ίδια τύχη είχαν πολλά ιστορικά γεφύρια και εκκλησίες της περιοχής. Σήμερα η ομορφιά της λίμνης δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνες τις εποχές, μιας που με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα συνεχόμενα φιορδ και τα πολλά μικρά νησιά που ξεχωρίζουν από τα νερά, αποτελούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον για εξερεύνηση. 


Παιχνίδια με το φως στην λίμνη Κρεμαστών

4. Ποταμός Καρπενησιώτης


Καρπενησιώτης - Μέσα στην φύση
Ακόμα μία άποψη από το πανέμορφο ποτάμι
Μικρού μήκους ποτάμι (15 χλμ) που οι πηγές του βρίσκονται στον Τυμφρηστό και που στο τέλος του ενώνεται με τον ποταμό Κρικελοπόταμο, σχηματίζοντας τον Τρικεριώτη. Τα πανέμορφα μέρη όμως που περνάει σε αυτά τα λίγα χιλιόμετρα του ρου του, ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα, τα γραφικά χωριουδάκια που είναι κτισμένα κοντά του, όπως το Μεγάλο Χωριό, ο Γαύρος, το Μικρό Χωριό, το φαράγγι που σχηματίζει στο διάβα του προς το χωριό της Προυσσού και η εύκολη πρόσβαση στα κρυστάλλινα και παγωμένα νερά του το κατατάσσουν δίκαια σε ένα από τα πιο όμορφα ποτάμια της χώρας. 









5. Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας 
Φτάνοντας στην Προυσό
Το μοναστήρι από ψηλά

Η Ιερά μονή της Παναγίας της Προυσιώττισας ή αλλιώς Μονή Προυσού είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και σημαντικά προσκυνήματα στην χώρα μας. Ο δρόμος άνετος πια, με πορεία νότια από το Καρπενήσι όπου απέχει 30 χλμ σε οδηγεί κατευθείαν στο μοναστήρι περνώντας από μέρη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχοντας σιμά τον Καρπενησιώτη ποταμό. Η τοποθεσία όπου είναι κτισμένη, είναι άγρια και δυσπρόσιτη, η μονή φαίνεται σαν να κρεμιέται πάνω από τον μεγάλο γκρεμό
που φτάνει μέχρι το ποτάμι. Η θαυματουργή εικόνα μεταφέρθηκε με ιδιαίτερο τρόπο στο μέσω της περιόδου της εικονομαχίας που έλαβε χώρα στο Βυζάντιο τον 9ο αιώνα μ.Χ. Όπως μαρτυρεί και το όνομα της, η εικόνα μεταφέρθηκε από την Προυσό της Μικράς Ασίας γύρω στο 830 μ.Χ. Οι επιδρομές και οι καταστροφές που είχε η μονή στο πέρασμα του χρόνου ήταν πολλές με τελευταία την περίοδο που οι Γερμανικές μονάδες
Άποψη προς το κεντρικό κτήριο της Μονής Προυσού
έφευγαν από την χώρα. Αν και οι λεηλασίες υπήρξαν συχνές, η μικρή εκκλησιά που είναι σφηνωμένη μέσα στους τεράστιους βράχους δεν έχει καταστραφεί ποτέ. Η μονή εορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου όπου και συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εικόνα της. 






Διαβάστε περισσότερα για την Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας:

Η Εκκλησιά του Μοναστηριού


Το Μεγάλο Χωριό


6. Μεγάλο Χωριό

Ακόμα μία άποψη από το Μεγάλο Χωριό
μόλις 17 χλμ από το Καρπενήσι


Το ταξίδι στην Ευρυτανία είναι ένα ταξίδι στην φύση. Είναι τα νερά των ποταμών, τα χιονισμένα έλατα το χειμώνα, τα μικρά γραφικά χωριουδάκια που συναντάς και που έχουν υπέροχα ονόματα και ακόμα πιο υπέροχα γραφικά σπιτάκια. Τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται στην μικρή κοιλάδα που σχηματίζει ο Καρπενισιώτης, το κεφαλοχώρι το λένε Μεγάλο Χωριό και είναι κτισμένο στην ρίζα της Καλιακούδας. Η πρόσβαση μας στο χωριό είναι πολύ εύκολη μιας που απέχει μόλις 17 χλμ από το Καρπενήσι. Τα τελευταία χρόνια το Μεγάλο Χωριό έχει και μεγάλη ανάπτυξη, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βλέπουμε μπροστά μας, όμορφα ταβερνάκια, αλλά και μονοπάτια που ξεκινάνε από εδώ και φτάνουν μέχρι την κορυφή του βουνού και μέχρι το μοναδικό Πάντα Βρέχει. Περπατάμε στα σοκάκια και μυρωδιές με αρώματα έρχονται μέσα από κάθε σπιτικό και μας ταξιδεύουν στο παρελθόν.  


Η Ευρυτανία είναι ένας μαγικός, ένας ρομαντικός, ένας υπέροχος Ελληνικός τόπος. Όπου και να πήγαμε, η φιλοξενία των κατοίκων ήταν πραγματικά μοναδική, όπου και να μείναμε το γούστο αλλά και το φαγητό (ειδικά το πρωινό) ήταν υπέροχο... Το συμπέρασμα μας από αυτό το ταξίδι είναι ότι η φύση συνηπάρχει σε αρμονία με τον άνθρωπο, ακόμα και σήμερα που σε πολλά μέρη αυτό δεν ισχύει πια.


Seeker Bow Team 

Το φωτογραφικό υλικό και το κείμενο μπορείτε να το μοιραστείτε για χρήση στο internet αναφέροντας την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση επικοινωνήστε μαζί μας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:


Μονοπάτι που ξεκινά από το Μεγάλο Χωριό

Νερό και φύση..

Ακόμα μία άποψη από το πανέμορφο μονοπάτι.

Ο καιρός στην Ευρυτανία εναλλάσσετε συνεχώς. 

Στα βουνά της Ευρυτανίας

Η κορυφή της Καλιακούδας

Ακόμα μία άποψη της Καλιακούδας

Αγραφιώτης ποταμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου